De klant configureert zijn eigen joystick en ontvangt automatisch de juiste STEP-file die hij inleest in de CAD software.

Configurator: engineering of sales tool?


Moogue ontwikkelt webbased 3D configurator

Is een online 3D configurator vooral een middel om je klanten tekenwerk te laten doen, zodat je CAD engineers ontlast? Of veel meer een digitale accountmanager? Beide, zegt Sebas Okkerman, samen met Thijs Vernooij oprichter van Moogue.

Laat de klant zelf tekenen

Sebas Okkerman en Thijs Vernooij hebben Moogue een jaar of vijf geleden opgericht. Thijs (3D tekenaar) omdat hij saai repeterend CAD werk wilde automatiseren; Sebas (de commerciële man) omdat hij kansen zag in het personaliseren van producten in combinatie met e-commerce. “Hoe cool zou het zijn als je je eigen iPhone hoes online ontwerpt, bestelt, afrekent en 3D laat printen”, zegt Sebas. Dat gebeurt nog steeds op 3DPrinttelefoonhoesje.nl, de website waarachter de Moogue 3D configurator draait. Vanuit het online platform gaat direct een .STL file naar een van de 3D printservicebureaus in Nederland. Ze hebben er ondertussen een tweede website naast gezet: gepersonaliseerde sleutelhangers. Daar kun je je sleutelhanger zelfs in metaal laten 3D printen.


Tips voor implementatie van een 3D configurator

- Begin klein, zoek de hardlopers uit en bouw voor enkele daarvan de configurator

- Zorg dat je snel resultaat boekt zodat de configurator live kan gaan, dat motiveert

- Doe in de live omgeving ervaring op en pas dan de configurator verder aan

- Gebruik de tool om direct met eindgebruikers in contact te komen


Mass customization


De twee ondernemers hebben hun focus inmiddels verlegd naar meer industriële toepassingen van de 3D configurator. “Want het gaat allemaal richting mass customization”, zegt Sebas Okkerman. De recente stap in de ontwikkeling is het webbased maken van de 3D configurator. “Mensen willen minder apps. En ze willen elk type device kunnen gebruiken.” Zonder kennis van CAD programma’s of van technische tekeningen, kan ieder zijn eigen product samenstellen en aanpassen. Dat de Moogue software op een andere server draait, merkt de gebruiker niet. Hij blijft op de website van het bedrijf waar hij een product wil samenstellen. Binnen enkele minuten nadat de klant zijn product heeft ontworpen, levert de software bijvoorbeeld een STEP-file op. Hoe je die file als bedrijf inzet, is een eigen keuze. Een concrete case met de nieuwe 3D configurator is Batenburg Mechatronica in Rotterdam, leverancier van professionele joysticks voor de scheepvaart. Klanten kunnen 8 snellopers uit het assortiment online configureren. De reden voor Batenburg om dit te laten ontwikkelen, is dat hun engineers voortdurend bezig waren STEP-files te genereren voor de accountmanagers, omdat de klanten deze nodig hebben voor hun CAD software. Sebas: “Hun klant heeft de STEP-file nodig om zijn eigen CAD model van bijvoorbeeld het schip te maken, met daarin de joystick. Dat hele proces verloopt nu geautomatiseerd. De klant configureert zijn eigen joystick en ontvangt automatisch de juiste STEP-file die hij inleest in de CAD software waar hij mee werkt.” Ook vervangt de online configurator de dikke papieren catalogus.


Lead generator


Bij deze toepassing gaat het niet alleen om de directe koppeling tussen de klant die zijn eigen product samenstelt en de aansturing van de productie daarvan. “De accountmanager krijgt direct een warme lead als je klanten vraagt hun gegevens achter te laten om de STEP-file te kunnen downloaden”, legt Sebas Okkerman uit. Het Rotterdamse bedrijf gebruikt de configurator dus om enerzijds de tekenaars te ontlasten, anderzijds om de accountmanagers betere leads te geven.“De rol van de accountmanager verandert hierdoor”, verwacht Sebas Okkerman. “Hij krijgt veel meer de rol van adviseur. De koper is al geïnformeerd.”
Productie aansturen


Bij de 3DPrintTelefoonhoesje.nl telefoonhoesjes ziet de koper wel direct de prijs. En wordt de 3D printer quasi direct aangestuurd. Sebas Okkerman denkt echter niet dat inzicht in prijzen in de B2B industrie meteen het belangrijkste argument voor een online configurator moet zijn. Leads genereren vindt hij een belangrijker argument. Net als het automatiseren van repeterend werk op de CAD afdeling. “Veel bedrijven zijn bovendien nogal wat tijd kwijt aan het maken van plaatjes voor hun verkopers. Iedere keer de tekenaar een rendering laten maken, kost veel tijd. Ook dat kun je vervangen door de configurator.” Zeker in tijden dat CAD tekenaars schaars zijn, zou dit een argument voor bedrijven moeten zijn om repeterend tekenwerk te automatiseren. Uiteindelijk kan de output van zo’n configurator ook een gangbaar formaat zijn voor de productieomgeving, denk aan STEP, IGES, SolidWorks et cetera. Een file voor een 3D printer, maar net zo goed een CNC gestuurde machine als de nauwkeurigheid het toelaat.


Betaalbaar voor het mkb


Moogue heeft de browser configurator bij een aantal maakbedrijven geïmplementeerd. Sebas Okkerman beseft dat de Moogue 3D configurator niet uniek is. Ook CAD ontwikkelaars werken hier aan. “Wij zijn wel de enige die de configurator volledig implementeert tegen betaalbare prijzen, ook voor het Nederlandse MKB. Hiermee blijven, ondanks mass customization, producten betaalbaar.”


Moogue configurator: sales of engineering tool
8/17