Additive Industries accelereert

In 2022 top 3 speler in de markt 3D metaalprinten

Verviervoudiging werkgelegenheid


Additive Industries wil in 2022 een van de top 3 spelers zijn in de wereld van 3D metaalprinten. Tegen die tijd zal het aantal medewerkers zijn gegroeid van momenteel 50 naar meer dan 200. Begin volgend jaar staat de verhuizing naar een nieuwe fabriek in Eindhoven op de planning.

Op Formnext werd voor het eerst de module gedemonstreerd die het product automatisch van de bouwplaat afhaalt.

Nog voordat Formnext 2017 in Frankfurt officieel de deuren opende, gaf Additive Industries voor een groep relaties tijdens een Formnext-ontbijt een duidelijk statement af. En daar kon de rest van de sector zich meteen aan spiegelen. Want Additive Industries neemt geen genoegen meer met de rol die het in de eerste vijf jaar van het bestaan heeft gespeeld. "We willen het groeitempo van additive manufacturing versnellen", aldus CEO en co-founder Daan Kersten. Het jonge bedrijf stelt in het tweede vijfjarenplan het lot nadrukkelijk in eigen hand te nemen. "We willen master of our own destiny zijn."


Industrieel AM versnellen


Waar de nieuwkomer vijf jaar geleden bij gevestigde spelers in deze sector op veel sympathie kon rekenen, zullen deze bedrijven nu toch met andere ogen naar Eindhoven kijken. Additive Industries wil mee de agenda in de metal AM sector gaan bepalen. De nieuwe slogan luidt niet voor niets accelerating industrial additive manufacturing. Daan Kersten: "De markt consolideert. GE is in de markt gekomen; DMG Mori neemt een belang in Realizer. Dan moet je je als bedrijf afvragen wat je wilt. Wij hebben besloten ons groeitempo te versnellen." Dat gebeurt in de sleutelmarkten aerospace, automotive, medical, tooling en hightech componenten.


Top 3


De ambities liegen er niet om. Een top 3 positie in de markt voor 3D metaalprinten is een enorme uitdaging, realiseert ook Daan Kersten zich. Hij schat dat het bedrijf momenteel op een 7e plaats staat in de markt voor metal additive manufacturing, ofschoon dat lastig te bepalen is omdat niet elke onderneming inzicht geeft in de cijfers. "Alleen met de ambitie om in de top 3 te komen kunnen we de agenda sturen in plaats van dat we onderdeel van de agenda worden." De aandeelhouder van Additive Industries is volgens hem financieel sterk genoeg om de groei financieel te ondersteunen. Die ondersteunt de strategie. Een heel direct

Bouwplatform komt niet meer buiten de machine

Van 7e plek pijlsnel naar top 3 positie


gevolg van deze ambitie is dat Additive Industries begin 2018 een nieuw fabriekspand in Eindhoven in gebruik neemt. Hierin worden de beide teams die nu nog gescheiden werken, weer samengevoegd. Paul Simon wordt per 1 januari aangetrokken om de operationele zaken te leiden. Hij komt uit de hightech equipment industrie en heeft jarenlange ervaring met het opzetten en aansturen van een operationele organisatie in de machinebouw.


Lagere kosten dankzij Product Removal module


Additive Industries heeft de MetalFab1 ontwikkeld door duidelijk te kijken naar wat de markt verlangt van een AM systeem voor serieproductie. Daaruit is bijvoorbeeld het modulaire systeem voortgekomen, zodat klanten de machine kunnen uitbreiden. Ook de Product Removal Module die nu is toegevoegd, is daar een direct gevolg van. Hierdoor kan de leadtime in bepaalde gevallen omlaag gaan van 2 weken naar 4 uren, de kosten per printjob met € 200 dalen en is er veel minder logistiek nodig, aldus Mark Vaes, CTO van Additive Industries over de nieuwe module. Het werkstuk wordt in de machine van de bouwplaat gezaagd, waarna een in de module geïntegreerde 3-assige frees de bouwplaat nabewerkt en geschikt maakt voor de volgende printjob. "Intern hebben we een voorcalculatie gemaakt en zien we een ROI (return on investment) van minder dan een jaar."


Lees verder onder foto

Een onderdeel van de uitlaat van de Sauber F1 racewagen, 3D geprint op de Metalfab1.

Focus op klanten die meerdere systemen kopen

Ook in de opzet van de verkoop zoekt Additive Industries naar een ander model dan wat gebruikelijk is in de AM industrie. De verkoop houdt men in eigen hand. "We willen dichtbij onze klanten zitten. Wij geloven dat we klanten voor ons winnen met de technologie en door in hun nabijheid te zijn", aldus Daan Kersten. Daarom gaat eerdaags het Process & Application Development Center in California open. In de loop van 2018 zal een soortgelijk centrum in Azië worden geopend, waarschijnlijk in Singapore. Daan Kersten: "De aanjager voor industriële toepassingen zijn de laagste kosten per onderdeel en de beste oplossing. Daarom moeten we dichtbij de klant staan om de toepassing samen te ontwikkelen." Het agentennetwerk dat nu uitgebouwd gaat worden, dient vooral om de goede leads binnen te halen.


Follow up Bètaprogramma


De focus ligt hierbij op bedrijven die waarschijnlijk meerdere systemen gaan afnemen. Op deze doelgroep richt zich eveneens het nieuwe Industrial AM programma dat Additive Industries heeft aangekondigd als follow up op het Betaprogramma. 10 nieuwe klanten die al ervaring met additive manufacturing hebben, bereid zijn kennis en ervaringen met de Metalfab1 te delen en in een van de sleutelmarkten actief zijn, komen in aanmerking voor het programma. Ze krijgen niet alleen korting op de aanschafprijs van de systemen maar kunnen ook rekenen op intensieve ondersteuning.

Sauber neemt Metalfab1 in gebruik

Het Sauber F1 team heeft onlangs officieel de eerste Metalfab1 in gebruik genomen. Jonas Wintermans en Daan Kersten, de beide oprichters van Additive Industries, hebben de machine overgedragen aan Axel Kruse, productiedirecteur, en Christoph Hansen, hoofd windtunnel productie bij Sauber Motorsport.


Door onderdelen te gaan 3D printen verkort Sauber de doorlooptijd in zowel productontwikkeling als de productie van complexe componenten zelf. Het Zwitserse bedrijf bouwt deze eerste machine komend jaar uit totdat er eind 2018 twee volledige systemen staan voor serieproductie met additive manufacturing.


In 3D Print magazine vertelt Christoph Hansen waarom de Zwitsers voor de Nederlandse machine hebben gekozen.

Additive Industries op Formnext in Frankfurt

Additive Industries naar top 3
10/17