NexCobot: open IT-architectuur noodzakelijk

Een van de Taiwanese exposanten op de IMTS was NexCobot, een producent van de volgende generatie co-bots. De besturing hiervan draait in de cloud en werkt op basis van kunstmatige intelligentie. Op de beurs toonde NexCobot tevens een gezichtsherkenningssysteem voor de werkvloer. Bijzonder is dat NexCobot een open IT-architectuur hanteert.

Bewust, aldus CEO Jenny Sherm. “De meeste bestaande robots hebben een gesloten architectuur. Dat maakt het lastig om als gebruiker eigen scenario’s te ontwikkelen en toe te voegen. Daarom bouwen wij een open platform waarvoor de klant eigen Api’s kan ontwikkelen.” Zij ziet het woud aan besturingssystemen en -talen in de robotindustrie als een belemmering voor een snelle acceptatie van Industrie 4.0. “De transformatie naar een smart factory slaagt alleen als de verschillende CNC-machines, PLC’s en robots met elkaar gaan communiceren.” Zij verwacht dat deze communicatie in eerste instantie via edge computing en OPC UU interfaces naar de cloud gaat lopen.

Vision voor de co-bot

Een tweede robotfabrikant die aan het panel meedeed was Techman Robot. Dat heeft visiontechnologie voor de co-bot ontwikkeld zodat de robot makkelijker de positie van onderdelen herkent, zodat een automatiseringssysteem sneller opgebouwd kan worden. Het bedrijf zegt zelf dat de co-bot dankzij dit vision systeem en de slimme besturing kan werken, denken en handelen als een mens terwijl het programmeren zelfs voor een leek een peulenschil is. De nieuwe HMI van Techman Robots staat toe dat de robots gebruikt worden zoals je een smartphone gebruikt. De robot voldoet aan de ISO 10218 norm wat betreft human-robot safety regels.