Fotoreportage

IMTS 2018: Amerikaanse maakindustrie blaakt van zelfvertrouwen

Amerikaanse industrie op groeipad

De Amerikaanse maakindustrie maakt nog steeds vaart. In de eerste helft van 2018 groeiden de investeringen in nieuwe CNC-machines met 20%, voor de rest van het jaar wordt met nog eens 16% groei gerekend. Dat de IMTS 2018 een succes zou worden, stond dus eigenlijk al bij voorbaat vast.

Veel 3D metaalprinten

Er was veel aandacht voor 3D metaalprinten. Niet in de laatste plaats omdat de AMT dit onderwerp sterk promoot.


Velo 3D is een van de nieuwkomers, met de Sapphire 3D metaalprinter. In de basis is het een laser poederbed machine. De ontwikkelaars slagen er echter in om met behulp van eigen software de precisie van lasersmelten te verbeteren. Hierdoor is veel minder support nodig, wat veel postprocessing scheelt. Dat drukt de kosten en de totale doorlooptijd. En ze kunnen méér producten in een batch combineren. Dat drukt de stukskosten nog verder. Op 3D Print magazine vind je er meer over.

Athena, let's talk

De meest coole innovatie? Athena, spraakherkenning voor de CNC machines. Makino en OKK waren een van de eersten voor een live demo.


Wat is het?
Athena zet spraak van de operator om naar commando's voor de CNC-besturing. Dat kunnen opdrachten zijn, maar ook vragen. Athena, hoeveel gereedschapsposities zijn nog vrij? Of een vraag die in de manual van de machine moet worden opgezocht.


Is Athena klaar voor productie?
Het is nog in ontwikkeling, maar Makino wil begin 2019 in de VS de eerste machines uitleveren. In Europa is de introductie waarschijnlijk op de EMO 2019.

Silent Tools wordt slimmer


De Silent Tools van Sandvik Coromant worden intelligent. Door nog meer sensoren in deze boorbaren te integreren, krijgt de operator meer controle over het verspaningsproces. Hij kan bijvoorbeeld bij inwendig draaien via de app veel beter het proces volgen. Sandvik Coromant zette ook via dochter in op verdere digitalisering.

IMTS 2018 trekt ruim 2.500 exposanten en meer dan 129.500 bezoekers. Daarmee groeit de editie 2018 tot de grootste IMTS ooit

Doosan houdt de frees koel

Aerospace is een belangrijke sector in de Amerikaanse verspanende industrie, evenals de offshore industrie. Doosan speelt daarop in door samen met 5ME het cryogeen koelen met CO2 te demonstreren. De Koreaanse machinebouwer toonde verder de nieuwe 5-asser DHF 8000, ontwikkeld voor het bewerken van grote componenten voor de vliegtuigindustrie. De zwenkkop kan over 160 graden omhoog en omlaag bewegen. De spindel levert een koppel van 603 Nm.

Smart industry meettechnologie


Lasertrackers gaan het meten op de vloer veranderen, voorspelt Hexagon USA. Dankzij de lasertracker wordt de robot opeens een factor 10 nauwkeuriger. Dat opent mogelijkheden voor zowel meten alsook 3D printen met de robot. Meten met een scanner is de eerste applicatie die in Chicago werd getoond. De lasertracker meet continu de positie van de scanner en stuurt de positie via de robotbesturing realtime bij.De South Hall, waar machinebouwers zoals Haas, Mazak, Okuma, Makino, DMG Mori en Doosan naast elkaar staan is elk jaar indrukwekkend.