Maakindustrie in de VS weer de banenmotor

Het Reshoring Initiative, acht jaar geleden op de IMTS gestart, maakte cijfers bekend die aantonen dat de Amerikaanse bedrijven steeds meer werk terughalen uit lage lonen landen. Daarom groeit de industrie er jaar na jaar. Wel waarschuwt de organisatie dat de groei dit jaar relatief gezien kan afzwakken doordat vorig jaar de groei extreem hoog was, mede door de belastingverlagingen van president Trump. Is dat erg? Nee, want volgens het Reshoring Initiative is de geschoolde beroepsbevolking nog niet klaar voor nog eens een flinke groeiimpuls.

576.000 banen

Het Reshoring Initiative heeft berekend dat sinds het dal in 2010 er nu 576.000 industriebanen zijn teruggekomen naar de NS. Dankzij reshoring.

67%

Liefst 67% van de nieuwe banen door reshoring en directe buitenlandse investeringen zijn high en medium tech banen. Kijk je alleen naar reshoring, dan is 29% van de banen die terug komen naar de VS een high tech baan. Het Reshoring Initiative ziet nog wel een uitdaging om de huidige medewerkers in de industrie naar een hoger niveau te brengen met scholing.

30.000

In 2016 zijn er voor het eerst sinds de jaren zeventig méér banen teruggehaald naar de VS dan er weggingen door offshoring van activiteiten. Van -220.000 banen per jaar is de VS naar +30.000 per jaar gegaan.

60%

60% van de bedrijven die werk uit lage lonen landen terughaalt, doet dit op basis van het vergelijken van lonen en bijkomende kosten van uitbesteden, inclusief de risico's.Total cost of ownership dus. Daarnaast staan overheids stimulansen bovenaan het lijstje met positieve binnenlandse factoren.

46%

Van de industriebanen die teruggehaald zijn, komt 46% terug uit Azië. Opvallend: 40% van de reshoring banen hebben de Amerikanen uit West-Europa teruggehaald.